Atracții turistice

Comuna Teregova dispune de largi posibilităţi de dezvoltare a agroturismului datorită peisajului, datinilor, obiceiurilor, a monumentelor naturale arhitecturale.Spiritualitatea rurală este plină de originalitate şi interferenţa dintre cultura populară naţională cu cea a minorităţilor naţionale.Câteva dintre obiectivele turistice ale comunităţii sunt Pensiunea Wittmann, Barajul de acumulare Ruşca – Teregova, Castrul Roman, Lacul „Trei Ape”, Biserica ortodoxă – monument istoric.

Lacul Poiana Rusca – Carpathian Beauties

Carpathian Beauties (Frumusețile Carpaților) sunt doua cabane rustice situate în Poiana Rusca, o zonă superbă din Munții Țarcu-Godeanu.

Poiana Rusca este foarte bogată în biodiversitate, păduri virgine și pajiști lucrate într-un mod tradițional organic. Astfel, zona este un foarte bun exemplu de sustenabilitate a mediului înconjurator. Elementele de relief (lacul, pajiști, păduri, stânci, munți) dispuse concentric încântă privirile oricărui turist. În timpul șederii, vă puteți bucura de peisaje deosebite, biodiversitate, relaxare, sport, drumeții, observare de animale sălbatice, înot, mâncare tradițională, etc.

Pagina de facebook

Baraj Rusca – Pensiune Wittmann

Situată în judeţul Caraş-Severin, între munţii Vârful Cozia şi Tarcului, la o altitudine de 850 de metri este Poiana Rusca-Teregova.
Aceasta se întinde pe 10 hectare de teren, pe care este amenajată şi o mică fermă care asigură produsele de bază pentru meniul zilnic al oaspeţilor. Pentru cei mici, iepurii, bibilicile, vacile, caii, dar şi câinii şi pisicile care zburdă libere pot fi o adevarată încântare. Mai mult, zona poate fi străbătută şi călare.
Familia Wittmann, proprietara pensiunii, pune la dispoziţia doritorilor, harnaşamente şi instructori de călărie, tras cu arcul. Cu toate că în zonă proprietarul este mai cunoscut cu numele de „Neamţu”, pentru turişti şi localnici, domnul Wittmann a construit o biserică ortodoxă pe care a donat-o Patriarhiei.

Pensiunea dispune de 30 de locuri de cazare, fiind şi locul ideal pentru desfăşurarea de seminarii şi conferinţe. Acestea se pot ţine într-o sală special amenajată, care apoi poate fi folosită de turişti pentru petrecerea timpului liber. Aici există o masă de ping-pong, o bibliotecă şi mese de şah.
De altfel, în Pensiunea Wittmann este amenajat şi un studio al postului de radio Reşiţa, de unde se fac transmisii de la conferinţe şi seminarii. Liniştea muntelui şi peisajul spectaculos al pensiunii sunt căutate mai ales de turişti din Germania, Austria sau Cehia.

Barajul de acumulare Rusca – Teregova
sursa: ‘http://www.7-zile.com’

De la Rusca, turiştii au posibilitatea de a ajunge la cel mai nou şi mai mare lac artificial din Banat, Lacul Rusca-Teregova, de pe râul Hideg (Râul Rece), ale cărui lucrări s-au finalizat în anul 2006. Barajul lacului este conceput în sistem modern „dublu arc” şi are o deschidere de 400 m şi o înălţime de 75 m. Când este complet umplut, lacul se întinde pe o distanţă de 7 km. În peisajul liniştitor din apropierea lacului se poate face un popas tematic în Ţara Gugulanilor, la Pensiunea Wittmann, care, prin oferta de cazare, masă şi agrement, şi-a câştigat un bun renume.

Teregova este aşezata la marele cot al Timişului, unde râul îşi schimbă direcţia dinspre Semenic spre nord, în direcţia Caransebeşului, Teregova este înconjurată de livezi de meri, peri şi pruni.
La marginea drumului sunt expuse tarabele gugulanilor cu mere, pere, borcane de miere şi sticle cu „Răchie de Banat”.

Pe aceste locuri, la intersecţia Drumului european cu drumul spre Rusca, în perioada romană a fost castrul roman Gaganis. Prin apropiere au trecut o parte din legiunile romane aflate în Banat, mărturie fiind diploma militară romană descoperită aici, datând din anul 145 d.Hr. Tot la Teregova a existat și o puternică mișcare a partizanilor anticomunişti.

Călătoria va continua pe Drumul Naţional DN 608, care duce la Rusca-Teregova şi mai departe până la Cornereva, cea mai întinsă localitate din Banatul Montan.

Castrul Roman
Castrul roman Ad Pannonios este localizat de 2 km de localitatea Teregova, pe malul drept al Timişului (pe locul numit “Coveiul lui Iocşa”), fiind situat pe drumul dintre Dierna şi Tibiscum.

Este pozitionat strategic la intrarea în Porta Orientalis. Toponimul sugerează colonizarea cu locuitori din Pannonia. Numele său apare menţionat în Tabula Peutingeriana şi în lucrările Geografului din Ravenna.\r\n\r\nPrezintă o imagine despre nivelul de dezvoltare a civilizatiei din sec. II-III d.C. Urmele castrului se disting la suprafaţă mai ales pe latura sa de vest, dar şi pe latura de sud.

Aici staţiona un detaşament de trupe auxiliare, Cohorta a VIII-a Raetorum, a cărui existenţă a fost confirmată de mulţimea de cărămizi romane provenite din construcţia castrului şi scoase la iveală în urma săpăturilor agricole.

Mare parte din ziduri au fost demantelate, pentru a fi folosite la alte construcţii din zonă. De pildă, biserica din satul alăturat Cănicea, este pavată cu cărămizi de 36 x 26 cm, printre care unele poartă simbolul Legiunii a XIII-a Gemina. Nu este exclus ca şi în zidurile acestei biserici să se găseasca astfel de cărămizi luate din ruinele fostului castru roman Ad Pannonios, aflat la o distanţă de doar 3,5 km.

Castrul a fost construit în două faze. Iniţial a avut la bază un val de pământ, iar apoi a fost construit din zid de piatră şi cărămizi. În partea vestică a castrului s-a dezvoltat o aşezare civilă.

Lacul Trei Ape – izvorul Timişului
sursa: http://eualegromania.ro

La doar 5 minute de Gărâna găsim cel mai înalt lac de acumulare din masivul Semenic. Lacul, cu o suprafaţă de 45 de hectare, este format prin bararea a trei pâraie de munte (Brebu, Grădiştea şi Semenic) care se întâlnesc aici pentru a da naştere râului Timiş.
Pe lacul Trei Ape se pot practica sporturi nautice (plimbare cu barca şi hidrobicicleta). Desigur, poţi practica şi foto turism, aproape involuntar, pentru că peisajele sunt superbe. Pădurile de brazi învăluie ca o coroană lacul şi de multe ori, albastrul cerului se confundă cu apele staţiunii.

De asemenea, dacă eşti un ciclist pasionat, ai putea face un traseu cu bicicleta în zonă. Din staţiune pleci spre Brebu Nou, apoi faci dreapta, către digul lacului Trei Ape. După ce traversezi digul, vei intra pe un drum forestier, ce merge pe marginea lacului prin pădure, până când lacul se termină şi drumul coteşte brusc spre dreapta începând să urce. Din acest punct vei avea parte de o urcare destul de susţinută, pe serpentine, de aproximativ o oră şi jumătate. După ce vei ajunge la un canton forestier, vei cobori uşor şi vei ajunge, în maxim jumătate de oră, la cantonul Murgila. De aici poţi ajunge la cantonul Prislop, sau poţi merge direct către Gărâna, urmărind marcajul turistic. Distanţa este de 15 kilometri, diferenţa de nivel se ridică la 100 de metri, iar durata este de 4 ore.

Localizare: Staţiunea Trei Ape se află în comuna Brebu Nou, judeţul Caraş – Severin, la 37 km de Reşiţa. Ajungeţi la Trei Ape urmând DJ 582 pe ruta Reşiţa-Văliug-Gărâna. După ce am trecut de această localitate mai parcurgem 3,5 km până la intrarea în staţiune. Există şi o variantă mai scurtă pentru cei care vin dinspre Bucureşti: pe DN 6 Caransebeş – Slatina Timiş, apoi urmaţi DJ 582 Brebu Nou – staţiunea Trei Ape.